Montech X3 Mesh är ett chassi som har hyllats av många, bland andra Gamers Nexus som gjorde en recenssion på chassit för över ett år sedan. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och idag finns flertalet chassin runt prispunkten 650 kronor som alla har bra luftflöde och flertalet medföljande fläktar. Det har således blivit svårare att stå ut och för mig är det här chassit lite av en hit and miss då det som gör chassit bra även finns hos andra chassin i prisklassen samtidigt som det har ett par helt unika problem.
Ingen skugga ska falla över Montech som åter igen har lyckats leverera en riktigt prisvärd produkt. Chassit har inte mindre än sex stycken medföljande fläktar där fläktarna i fronten är på 140mm och de tre övriga på 120mm. Så långt är allt precis vad man kan önska sig från ett chassi för 649 kronor, men det är också just kring fläktarna som mina största klagomål finns. Först och främst så går det varken att styra hastigheten på fläktarna och inte heller färgerna på dem. Anledningen till detta stavas M O L E X. Samtliga av fläktarna drivs nämligen av en molex-kontakt var och utöver dessa sex molexkontakter tillkommer ytterligare tre stycken som är kopplade till LED-styrningen. Sammanlagt landar vi på inte mindre än tio stycken parkopplade molexkontakter om vi räknar in den molex-strömkontakt som kommer från nätdelen. För någon som skyr molexkontakter som pesten är det besvärande när det finns enstaka molex-kontakter, när det då finns tio stycken så svartnar det nästan framför ögonen på mig.
Problemen slutar dock inte här, knappen som styr LED (det vill säga av/på) är så liten att den inte går att trycka på med ett finger utan man behöver använda sig av en skruvmejsel eller annat objekt litet nog att ta sig ner i det minimala hål som finns runt knappen. Samma sak gäller för reset-knappen av samma storlek.
Det som talar för det här chassit är dess pris kontra prestanda. Det är ett chassi som är enkelt att bygga i och är byggt av okej byggkvalitet sett till dess låga pris. Det enda problemet för Montech är att det finns flertalet andra chassi vid samma prispunkt som inte har samma problem som detta har, till exempel Kolink HF/MX Mesh och Zalman i3 Neo. Alla dessa chassin ser närmast ut att vara samma chassi med olika loggor på utöver några små skillnader i till exempel hur utförandet av SSD-vaggor ser ut. I Montech X3 Mesh hittar man två stycken SSD-vaggor sida vid sida vilket jag tycker ger dom godkänt medan till exempel Zalman I3 Neo endast erbjuder en SSD-vagga.
Enda gången jag skulle rekommendera att välja just ett Montech X3 Mesh är om de andra chassina inte finns i lager, vilket förvisso inte är helt ovanligt. Inom kort kommer jag även att släppa en längre recenssion och ranking av alla chassin under 800 kronor som jag tyckt varit värda att ta en titt på för att jämföra dom mot varandra och hur de står sig inom olika användningsområden.